Wereldwijd een daverend succes!
Mamma Mia! Het is begonnen als een Italiaanse uitroep die overal ter wereld werd herkend. ABBA maakte een liedje met dezelfde titel en dat werd in 1975 een wereldberoemde hit. In 1999 ging Mamma Mia! The Musical in première in Londen, en daar loopt de show nog steeds. Een gemiddelde voorstelling van Mamma Mia! duurt 2 uur en 30 minuten, met een pauze van 15 minuten. Als je Mamma Mia! Tickets hebt ben je dus echt een avondje uit.
Meest succesvolle Britse film
Op Broadway is de show in september 2015 na 14 jaar gestopt. Mamma Mia! behoort daar tot de top 10 van langstlopende musicals ooit. Overal ter wereld kun je nog naar Mamma Mia! gaan kijken. In juli 2008 verscheen een bewerking van de musical als film, en ook dat werd een groot succes. Sterren als Meryl Streep, Colin Firth en Pierce Brosnan speelden mee en zongen zelf. Met een wereldwijde opbrengst van $602.609.487 is Mamma Mia! de meest succesvolle Britse film aller tijden.
Inspiratie van film en ABBA-muziek
Het verhaal van the musical is geschreven door de Britse Catherine Johnson. Het is gebaseerd op de film Buona Sera, Mrs. Campbell uit 1968. De muziek is van de twee mannen van ABBA, Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Niet alleen schreven zij de originele muziek, maar ook waren zij betrokken bij de ontwikkeling van de musical. De aanstekelijke en internationaal bekende liedjes dragen de musical. Massa's mensen kunnen liedjes als "Super Trouper", "Lay All Your Love on Me", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous" en "SOS" meezingen. Misschien is dat wel de belangrijkste reden dat al meer dan 60 miljoen mensen de musical hebben gezien. In Nederland werd het verhaal van Mamma Mia! vertaald door Daniël Cohen. De liedjes werden in het Nederlands vertaald door Coot van Doesburgh.
Thematiek voor middelbare vrouwen
Mamma Mia! is een echt vrouwenverhaal. Het gaat over relaties, familie, feminisme en een vleugje nostalgie. Een meisje gaat op zoek naar haar vader, en heeft drie mogelijke kandidaten. Haar vrijgevochten moeder heeft een ongebonden leven en weet niet zeker wie de echte vader is. Zo komen thema's als de feministische cultuur uit de jaren '70, en het aanmoedigen van jong meiden om hun eigen weg te gaan samen met het thema van onafhankelijkheid en liefde en het normaliseren van promiscuïteit. Omdat Mamma Mia! ook eigenlijk de enige musical is die vrouwen van een zekere leeftijd als doelgroep heeft, zijn die thema's bepalend voor het grote en aanhoudende succes.
Delen